Itt még reggeli hűvösség fátyolozza a tájat - csak 11 óra van... Aztán hamar kisütött a nap.
Az októbertől induló olajszüret elején a zöld bogyókat gyűjtik be. A szüretelés módszereit az Igazioliva.hu honlap olyan profin tálalja, hogy fölösleges laikusként ezzel próbálkoznom.
A morai gazdák szövetkezetének neve kb. a régi Miasszonyunk Szövetkezet lehet, és aligha van pejoratív felhangja, mert a város búcsúját is e néven, Szűz Mária neve napján tartják. A ,mora' szó maga a szedret jelenti, de a lakosok szerint inkább a mór időkből eredhet a név.
Természetesen egy intenzív termelést folytató üzemet láttunk modern olajsajtolóval. Ott az olajbogyó sós vízben történő érlelésével nem is bíbelődnek, csak olajat préselnek a bogyókból. A szüretelés modern mikéntje nagyon brutálisnak tűnik, de állítólag még jót is tesz az évszázados fáknak, ha a vibrációs szerkezettel fölszerelt traktor megrázza őket, mint Krisztus a vargát. Igaz, gyakran a terebélyes fáknak csak egy-egy törzsrészhez tartozó ágai rezegnek, és ez meglazítja kicsit a gyökereket a talajban, és szinte megújulásra serkenti őket... A technika működik, a fák teremnek - akár 50-60 kilót is egy évben. Csak vibrátoros traktorokkal működnek, én magam azt a fiatal ültetvényes emeletes traktoros művelési módot nem láttam. Sajnos a videomat sehogy se tudom ide föltenni...
Ami hihetetlen számunkra: külön "szakma" az olajkóstolás . ugyanúgy, mint a bormustrákon. Minden előállított olaj-sarzsit érzékszervi értékelésnek vetnek alá - ebben a középüzemben is kóstolók hada minősíti a minőségi olívaolajat:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése